Przyprawy i zioła
Chyba nikt nie wyobraża sobie gotowania bez używania przypraw. Przyprawy dodają smaku i aromatu daniom, nie dostarczając przy tym kalorii.
Przyprawy stosowano juz ponad 2 tysiące lat temu. Były przedmiotem handlu wymiennego, a w ich poszukiwaniu organizowano wyprawy na odległe kontynenty. Do dnia dzisiejszego przyprawy pełnią ważną rolę w kuchni. Są też doceniane z uwagi na posiadane właściwości zdrowotne.
Przyprawy mają wpływ na zachodzące w organizmie procesy biochemiczne. Dlatego tak istotna jest odpowiednia kompozycja i ilość stosowanych dodatków.
Takie przyprawy jak anyż, cynamon, imbir czy koper są używane w kuchni na co dzień. Podkreślają smak dań obiadowych, przetworów i deserów. Każdy ma własne, ulubione przyprawy, których używa. Warto, jednak sięgać po nowe, nieznane dotąd przyprawy i mieszanki, które pozwalają na eksperymentowanie w kuchni.
Zobacz co dla Ciebie przygotowaliśmy!