Z miłości do Zdrowej Żywności

+48 530 044 043 info@vivio.pl vivioeurope.com vivio.pl - sklep zdrowej żywności algoparalasalud.es vivio.com.ua Instagram Vivio Facebook Vivio Youtube cosdlazdrowia

Sypkie

Kasze, mąki i zboża i produkty zbożowe są w schemacie zdrowego żywienia, opracowanym przez naukowców, podstawą codziennej diety. Są źródłem witamin, minerałów, białka, błonnika i węglowodanów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Zbożowe produkty sypkie zawierają dużą ilość błonnika, który ma pozytywny wpływ na organizm człowieka: poprawia perystaltykę jelit i ułatwia wypróżnienie, ogranicza wchłanianie tłuszczu i obniża cholesterol, zmniejsza też wahania poziomu cukru we krwi.

  • Kasze to produkty powstałe z pełnego ziarna- nieoczyszczonego ze swojej zewnętrznej warstwy. To, co najcenniejsze w kaszach, pod względem wartości odżywczych, czyli łuski i zarodek, pozostaje nienaruszone.
  • Mąki odznaczają się wysoką zawartością odżywczą, która jest uzależniona od rodzaju ziarna, z jakiego mąka została wyprodukowana, stopnia rozdrobnienia i oczyszczenia ziarna z łupiny. Mąka jest produktem wysokokalorycznym, a węglowodany stanowią 67-75% jej masy, głównie w postaci skrobi. Mąka jest też źródłem białka, w ilości od 8-12%. Nie jest to, jednak pełnowartościowe białko, dlatego mąka powinna być w potrawach łączona z surowcami, które zawierają białko pochodzenia zwierzęcego. Mąka zawiera też niewielkie ilości tłuszczu- średnio ok. 2%. Wyjątkiem jest mąka kukurydziana, w której tłuszcz stanowi nawet 7% masy.
  • Ziarna zbóż i wytwarzane z nich produkty przez tysiące lat na całym świecie pełniły role podstawowej żywności. Na Dalekim Wschodzie podstawą żywienia był ryż i proso, w Europie pszenica i żyto, w Rosji i Azji Centralnej gryka, w Ameryce kukurydza, amarantus i quinoa, na Środkowym Wschodzie jęczmień, a w Afryce proso i sorgo. Wszystkie te produkty, spożywane na co dzień, powinny pochodzić z ekologicznych upraw, ponieważ tylko wówczas dostarczają do naszego organizmu niezbędne produkty odżywcze.
  • Bakalie są smaczną i zdrową przekąską, którą można zastąpić np. niezdrowe i kaloryczne batony lub chipsy. Bakalie pomagają zapobiegać nowotworom i zawałom, łagodzą dolegliwości żołądkowe i zawierają witaminy i minerały, w tym: magnez, potas, witaminę E, kwas foliowy i błonnik. Mogą je jeść dzieci, nastolatki, kobiety w ciąży, a nawet osoby na diecie.

Zobacz co dla Ciebie przygotowaliśmy!