Z miłości do Zdrowej Żywności

+48 530 044 043 info@vivio.pl vivioeurope.com vivio.pl - sklep zdrowej żywności algoparalasalud.es vivio.com.ua Instagram Vivio Facebook Vivio Youtube cosdlazdrowia

Olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki

Pozyskiwanie oleju następuje poprzez mielenie czarnych nasion, a następnie poddawanie ich delikatnemu wytłaczaniu na zimno. Sprawia ono, że olej odznacza się niezwykle wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych. Czarny kminek inaczej czarnuszka zwana też pieprzem ubogich, to małe, czarne kulki o ostrym smaku, stosowane niegdyś powszechnie jako przyprawa. Jest niezwykłą substancją naturalną znaną od tysiącleci ze swych niezwykłych wartości. Nazywany złotem faraonów. Egipcjanie, słynący ze stosowania wysokorozwiniętych metod leczenia, od zawsze bardzo cenili sobie małe czarne nasiona owej rośliny.

Sprawdź naszą ofertę! Sprawdź naszą ofertę!

Opis

Pozyskiwanie oleju następuje poprzez mielenie czarnych nasion, a następnie poddawanie ich delikatnemu wytłaczaniu na zimno. Sprawia ono, że olej odznacza się niezwykle wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Czarny kminek inaczej czarnuszka zwana też pieprzem ubogich, to małe, czarne kulki o ostrym smaku, stosowane niegdyś powszechnie jako przyprawa. Jest niezwykłą substancją naturalną znaną od tysiącleci ze swych niezwykłych wartości. Nazywany złotem faraonów. Egipcjanie, słynący ze stosowania wysokorozwiniętych metod leczenia, od zawsze bardzo cenili sobie małe czarne nasiona owej rośliny.

Ta niezwykła roślina ma ok. 50 cm wysokości, jej kwiaty są niebieskie lub białe z niebieskawo albo zielonkawo zabarwionymi końcówkami. Po przekwitnięciu czarny kminek, podobnie jak mak, tworzy niewielkie mieszki, zawierające czarne nasionka. Z tych nasion jest później pozyskiwany cenny olej.

STOSOWANIE:

Środek spożywczy: Wskazane jest picie oleju 2-3 łyżeczki dziennie. Stosować na zimno jako dodatek do sałatek, zup, sosów, kasz, twarogu lub do smarowania pieczywa.

Kto powinien spożywać olej z czarnuszki:
– powinny spożywać osoby z trądzikiem i egzemą

– osoby, które uległy poparzeniom słonecznym

– osoby mające problem z wypadaniem włosów lub łamliwością paznokci

– osoby ze zniszczoną, przebarwioną, podrażnioną oraz starzejącą się skórą

– osoby ze stanami zapalnymi skóry


W kosmetyce:

Twarz: Zaleca się smarowanie nim twarzy raz w tygodniu.

Ciało: Może być stosowany do masażu, w celu rozluźnienia mięśni

Włosy: Wypadanie włosów – kilka kropli olejku dodać do szamponu i tym roztworem umyć włosy. Dla uzyskania lepszych efektów, należy wmasować kilka kropel olejku w skórę głowy przed umyciem, pozostawić na ok. 30 min, a następnie umyć włosy.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o “Olej z czarnuszki”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *