Z miłości do Zdrowej Żywności

+48 530 044 043 info@vivio.pl vivioeurope.com vivio.pl - sklep zdrowej żywności algoparalasalud.es vivio.com.ua Instagram Vivio Facebook Vivio Youtube cosdlazdrowia

Przepisy z Bio cukrem kokosowym

1. CIACHO GREGA

ciacho grega

Składniki na biszkopt kakaowy:

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki mąki kokosowej Vivio
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki kakao
  • 5 łyżek oleju kokosowego Vivio
  • 14 łyżek cukru kokosowego Vivio

Składniki na masę jaglaną:

  • ¾ szklanki sypkiej kaszy jaglanej
  • 2 pomarańcze
  • 2 marchewki
  • 4 łyżki cukru kokosowego Vivio (można miej lub więcej, w zależności czy lubimy bardzo słodkie czy też nie)

Składniki na polewę z suszonych daktyli:

  • 15 dag suszonych daktyli
  • 4–5 łyżek kakao
  • 1 łyżka ciepłej wody

Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy pianę na sztywno dodając odrobinę soli. Do ubitych białek stopniowo dosypujemy cukier kokosowy, a kiedy już się rozpuści dodajemy po jednym żółtku, ciągle ubijając. Tak samo postępujemy z olejem kokosowym.
Mąkę kokosową mieszamy z ziemniaczaną i kakao (dokładnie mieszamy je razem).
Na koniec dodajemy po jednej łyżce mąki do ubitej masy jajecznej. Gotowe ciasto wykładamy do foremki. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut.
Upieczone ciasto pozostawiamy na kilka minut w wyłączonym piekarniku, gdy wystygnie – kroimy na pół tak, by powstały dwie warstwy.

Ugotowaną kaszę jaglaną blendujemy, następnie dodajemy pokrojone pomarańcze oraz ugotowaną marchewkę. Wszystko ponownie blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Biszkopta przekładamy otrzymaną masą.

Na wierzch ciasta wylewamy przygotowaną wcześniej polewę z daktyli. Daktyle należy moczyć w gorącej wodzie przez 30 minut, odcedzić, zblendować wraz z łyżką wody i kakao.

Ciasto można udekorować zmielonymi migdałami i orzechami nerkowca.

źródło przepisu: wszystkoopielegnacji.blogspot.com

2. CIASTO Z CUKREM KOKOSOWYM

ciasto z cukrem kokosowym

Składniki:

  • 340 g mąki razowej graham
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 50 ml maślanki
  • 100 g cukru kokosowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 – 2 banany
  • 2 łyżki ziaren słonecznika

Wykonanie:

W misce łączymy przesianą mąkę, sól, cynamon, proszek i cukier.W drugiej miseczce łączmy mokre składniki: jajka, olej, jogurt i maślankę.Łączymy suche i mokre składniki, delikatnie mieszamy aż się połączą. Wykładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy. Na wierzch układamy plasterki banana, posypujemy je słonecznikiem i cukrem kokosowym.Pieczemy ok 45 minut w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku.

Author Info

admin

Nie ma komentarzy

Zostaw komentarz