Z miłości do Zdrowej Żywności

+48 530 044 043 info@vivio.pl vivioeurope.com vivio.pl - sklep zdrowej żywności algoparalasalud.es vivio.com.ua Instagram Vivio Facebook Vivio Youtube cosdlazdrowia

Przepisy z BIO mąką pszenną chlebową typ 750

1. CHLEB PSZENNY

Chleb pszenny

Składniki:

  • 700 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 25 g masła, roztopionego
  • 1 saszetka suchych drożdży (7 g) lub 14 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 ml letniego mleka
  • 300 ml letniej wody

Wykonanie:

Mąkę pszenną należy wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw wykonujemy rozczyn). Dodaj pozostałe składniki i wyrób, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiaj ciasto aż stanie się miękkie i elastyczne. Uformuj kulę i wstaw ją do miski opruszonej mąką. Odstaw w ciepłe miejsce, przykryj ręcznikiem, aż ciasto uzyska podwójną objętość.

Ciasto po wyrośnięciu trzeba uderzyć pięścią, ponownie lekko wyrobić, uformować owalny bochenek, wyłożyć na blachę oprószoną mąką. Przykryć ponownie i odstawić na 30 minut w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości. Naciąć powierzchnię chleba ostrym nożem.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni przez 10 min. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejne 25 min.

Author Info

admin

Nie ma komentarzy

Zostaw komentarz