Z miłości do Zdrowej Żywności

+48 530 044 043 info@vivio.pl vivioeurope.com vivio.pl - sklep zdrowej żywności algoparalasalud.es vivio.com.ua Instagram Vivio Facebook Vivio Youtube cosdlazdrowia

Przepisy z BIO mąki orkiszowej GRAHAM

1. CHLEB Z MĄKI ORKISZOWEJ GRAHAM

chleb z mąki orkiszowej

Składniki:

  • 550 g mąki orkiszowej graham typ 1850
  • garść bakalii np. żurawina, migdały, ziarna słonecznika, siemię lniane
  •  150 g aktywnego zakwasu pszennego
  •  łyżka oliwy
  •  400 ml letniej wody
  •  łyżeczka soli
  •  łyżeczka cukru trzcinowego

Wykonanie:

Mąkę i bakalie wsyp do miski, dodaj zakwas, sól i cukier. Dolewamy letnią wodę i powoli wyrabiamy ciasto, dodajemy oliwę. Po wyrobieniu przekładamy ciasto do podsypanej mąką miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 godziny.

Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na podsypany mąką blat i przez chwilę zagniatamy. Wstawiamy do durszlaku albo koszyka do wyrastania chleba, umieszczamy w ciepłym miejscu na 2 godziny. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu lub pryskamy ścianki wodą.

Koszyk z ciastem odwracamy dnem do góry i przerzucamy ciasto chlebowe na blachę wyłożoną pergaminem. Wkładamy do piekarnika na 10 minut.

Wyłączamy termoobieg, włączamy pieczenie góra-dół i ustawiamy temperaturę 200 stopni. Chleb pieczemy jeszcze przez kolejne 30 minut.

Author Info

admin

Nie ma komentarzy

Zostaw komentarz