Z miłości do Zdrowej Żywności

+48 530 044 043 info@vivio.pl vivioeurope.com vivio.pl - sklep zdrowej żywności Instagram Vivio Facebook Vivio Youtube cosdlazdrowia

Przepisy daktyle bez pestek

1. DAKTYLOWE MASŁO CZEKOLADOWE

daktylowe maslo czekoladowe

Składniki:

  • 100g daktyli
  • 4 łyżki mleka kokosowego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 3 płaskie łyżki kakao

Wykonanie:
Daktyle zalej ciepłą wodą i odstaw na całą noc – im dłużej, tym lepiej będzie je później zmiksować. Po tym czasie, odcedź je z nadmiaru wody. Do blendera przełóż daktyle oraz pozostałe składniki. Zmiksuj na gładki krem i przełóż do słoiczka.

2. DYNIOWO-DAKTOLOWY PASZTET

dyniowo-daktolowy pasztet

Składniki:

  • około 30 sztuk daktyli
  • 3 i ½ szklanki pestek dyni
  • 5 cebul
  • 100g suszonej żurawiny
  • szklanka rodzynek
  • ½ skrobi kukurydzianej
  • 6 szklanek bulionu
  • 2 szklanki kaszki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • sól himalajska i pieprz – do smaku
  • 1/2 łyżeczki goździków
  • 5 łyżek oleju

Wykonanie:

Cebule obierz, pokrój i podsmaż na złoto na oleju. Do blendera wlej bulion, cebulę i pestki dyni, po czym dokładnie zmiksuj. Całą masę przelej do miski i dodaj pozostałe składniki – przy czym wszystkie bakalie na końcu. Odstaw na około 20 minut. Blaszki keksówki nasmaruj olejem obsyp kaszą. Przełóż masę do blaszek i wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C na 90 minut.

3. RYŻ Z DAKTYLAMI, MIODEM I PIERSIĄ Z KURCZAK

ryz z daktylami, moiodem

Składniki:

  • 4 woreczki ryżu
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 10dag daktyli
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • kostka drobiowa
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 czubata łyżka sezamu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka świeżego imbiru
  • sól, pieprz, olej do smażenia

Wykonanie:

Pierś z kurczaka pokrój na małe kawałki, wrzuć na rozgrzaną patelnię, dopraw solą i pieprzem. Podlej sosem sojowym. Kiedy mięso zarumieni się dodaj cebulę pokrojoną w pióra i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj imbir i cynamon. Po 5 minutach dodaj kostkę rosołową rozpuszczoną w 300ml wody. Duś 10 minut. Dodaj miód i pokrojone w kawałki daktyle i duś przez kolejne 5 minut. Gotowe danie podawaj z ryżem. Wierzch dania posyp uprażonym na suchej patelni sezamem.

Summary
recipe image
Recipe Name
DAKTYLOWE MASŁO CZEKOLADOWE
Published On

Author Info

admin

Nie ma komentarzy

Zostaw komentarz

Produkty VIVIO taniej nawet o 56%! Kliknij i sprawdź!Kliknij i sprawdź
+