Z miłości do Zdrowej Żywności

+48 530 044 043 info@vivio.pl vivioeurope.com vivio.pl - sklep zdrowej żywności algoparalasalud.es vivio.com.ua Instagram Vivio Facebook Vivio Youtube cosdlazdrowia

Przepisy fasola mung

1. PASZTET Z FASOLI MUNG

pasztet z fasoli mung

Składniki:

  • 2 szklanki fasoli mung
  • 3 łyżki oliwy
  • sól himalajska i pieprz
  • 2 posiekane cebule
  • ząbek czosnku
  • pietruszka i marchewka (starta na tarce)
  • ½ tartego selera
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 5-7 pieczarek – obranych i posiekanych
  • trochę posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki płatków owsianych

Wykonanie:
Fasolę wypłucz i ugotuj w lekko słonej wodzie. Wystudź i zmiel. Cebulę zeszklij na oliwie, dodaj warzywa i lekko podduś na patelni, aż odparuje woda. Zdejmij z ognia, wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku. Jeśli powstała masa będzie zbyt rzadka – dodaj odrobinę bułki tartej. Podłużną formę wysmaruj oliwą i przełóż masę, staraj się wyrównać wierzch. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180*C przez ok. 60 minut.

2. DAL Z FASOLI MUNG

dal z fasoli mung

Składniki:

  • szklanka fasoli mung
  • 2l wody
  • 5 pomidorów
  • 3 listki laurowe
  • 3 łyżki oleju kokosowego albo masła klarowanego Ghee
  • łyżeczka gorczycy
  • łyżeczka kuminu
  • łyżeczka imbiru mielonego albo świeżego tartego imbiru
  • łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pokruszona papryczka chilli
  • świeża kolendra do posypania lub natka pietruszki

Wykonanie:
Fasolę mung praż w garnku o grubym dnie na wolnym ogniu ciągle mieszając. Na patelni rozgrzej masło ghee lub olej kokosowy, wsyp gorczycę i przykryj. Kiedy nasiona przestaną “strzelać”, dodaj chili, kmin rzymski, kurkumę, imbir i smaż cały czas mieszając przez 20 minut. Ziarenka wsyp do garnka i zalej wodą, po czym posól, dodaj liście laurowe, łyżkę masła i zagotuj. Zagotuj, po czym gotuj przez kolejne 30 minut na wolnym ogniu. Pokrój pomidory i dodaj do uprażonych przypraw. Kilka minut później dodaj je do zupy i zagotuj do momentu aż fasola mung rozpadnie się. Pod sam koniec gotowania dopraw sokiem z cytryny. Możesz podawać z ryżem lub z kaszą jaglaną i świeżą kolendrą.

Author Info

admin

Nie ma komentarzy

Zostaw komentarz