Z miłości do Zdrowej Żywności

+48 530 044 043 info@vivio.pl vivioeurope.com vivio.pl - sklep zdrowej żywności Instagram Vivio Facebook Vivio Youtube cosdlazdrowia

Przepisy figi suszone

1. SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I FIGAMI

salatka ze szpinakiem i figami

Składniki na masę makową:

  • 50g kaszy jęczmiennej
  • łyżka orzechów piniowych
  • ½ ząbka czosnku
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 figi
  • garść szpinaku
  • 2 łyżki sera koziego lub fety
  • sos winegret: 2 łyżeczki oliwy z oliwek, łyżeczka miodu, sól i pieprz, łyżka soku z cytryny

Wykonanie:
Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek za złoty kolor, po czym dodaj orzechy pinii, potem kaszę i smaż około 3 minut. Dodaj pokrojone figi i opłukany szpinak, dopraw. Podgrzewaj przez chwilę, cały czas mieszając. Zdejmij z patelni wówczas, gdy szpinak zwiędnie. Na koniec posyp pokruszonym serem i polej przygotowanym winegretem.

2. TARTA Z FIGĄ

tarta z figa

Składniki:

Spód:

  • 130g mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 75g oleju kokosowego

Krem:

  • budyń waniliowy
  • laska wanilii
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 400ml mleka kokosowego

Dodatkowo:

  • syrop klonowy
  • listki mięty
  • 100g suszonych fig

Wykonanie:

Mąkę, masło i cukier przełóż do miski i miksuj (mieszadłem do kruchego ciasta) – powstanie kruszonka. Dodaj żółtko i zagnieć w ciasto. Zawiń w folię i wstaw na godzinę do lodówki. Rozwałkuj ciasto na grubość 1cm i przełóż do formy na tartę. Wstaw na 10 minut do lodówki. Okryj ciasto folią aluminiową i piecz 15 minut w nagrzanym do 190*C piekarniku, po czym zdejmij folie i piecz jeszcze 10 minut. Wystudź.

Krem: budyń wymieszaj w odrobinie mleka kokosowego, a pozostałą część zagotuj z cukrem pudrem i laską wanilii. Dodaj rozmieszany w mleku proszek i zamieszaj. Po kilkunastu sekundach przełóż do miseczki.

Na kruchy spód przełóż krem budyniowy i ustawiaj pokrojone na połówki figi. Polej syropem klonowym i udekoruj świeżymi listkami mięty.

3. SAŁATKA Z SUSZONYMI FIGAMI I GRILLOWANYMI GRUSZKAMI

Slatka z suszonymi figami i gruszkami

Składniki:

  • 100g suszonych fig
  • 2 gruszki
  • sałata karbowana
  • rukola
  • 50g migdałów
  • 2 plastry szynki surowej wędzonej
  • 30g sera feta
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki miodu spadziowego
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • ól, pieprz

Wykonanie:

Gruszki pokrój wzdłuż na ćwiartki, pokroić w plastry, polewać łyżką oliwy i łyżeczką miodu i octu i smaż na patelni grillowej kilka minut. Migdały upraż na suchej patelni. Figi zalej wrzątkiem na kilka minut. Sałatę i rukolę poszarp na kawałki. Układaj na talerzach kolejno: sałatę, gruszki, pokrojone w ćwiartki figi, migdały, pokrojoną w paski szynkę, posyp pokruszonym serem, polej oliwą z oliwy. Z miodu, octu, soli i pieprzu zrób dressing i polej sałatkę.

Summary
recipe image
Recipe Name
SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I FIGAMI
Published On

Author Info

admin

Nie ma komentarzy

Zostaw komentarz

Produkty VIVIO taniej nawet o 56%! Kliknij i sprawdź!Kliknij i sprawdź
+