Z miłości do Zdrowej Żywności

+48 530 044 043 info@vivio.pl vivioeurope.com vivio.pl - sklep zdrowej żywności algoparalasalud.es vivio.com.ua Instagram Vivio Facebook Vivio Youtube cosdlazdrowia

Przepisy komosa ryżowa czerwona

1. SAŁATKA Z ŁOSOSIEM, ORZECHAMI PEKAN I GREJPFRUTEM

Slatka z lososiem, orzechami pekan i grejpfrutem

Składniki:

  • 100g wędzonego łososia
  • ⅔ szklanki ugotowanej komosy ryżowej czerwonej
  • grejpfrut
  • 4 łyżki orzechów pecan
  • mix sałat

Składniki na winegret:

  • 2 łyżki soku z grejpfruta
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka miodu
  • łyżeczka startej z grejpfruta skórki
  • pieprz i sól do smaku

Wykonanie:Posiekaj orzechy, wyfiletuj grejpfruta, ugotuj komosę i przygotuj łososia metodą sous-vide. Na każdym talerzu połóż komosę, następnie mix sałat, kawałeczki grejpfruta i kawałki łososia. Połącz wszystkie składniki sosu i polej nim sałatkę. Na samym końcu posyp posiekanymi orzechami pecan.

2. POMIDORY ZAPIEKANE KURKAMI NADZIANE

pomidory zapiekane kurkami nadziane

Składniki:

  • 4 pomidory
  • 200g kurek
  • szklanka ugotowanej komosy
  • 50g parmezanu
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka pietruszki posiekanej
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 2 kromki pieczywa razowego

Wykonanie:

Przekrój pomidory na pół, w poprzek i usuń z nich gniazda nasienne. Oprósz połówki solą i pieprzem. Opłucz, osusz i drobno pokrój kurki, ugotuj quinoę i dodaj starty ser. Pokrusz pieczywo (bez skórki) i dodaj do wcześniejszych składników wraz z czosnkiem, oliwą i pietruszką. Wymieszaj dokładnie i dopraw. Pomidory ułóż w naczyniu żaroodpornym, napełnij przygotowanym farszem, posyp serem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz przez 30 minut. Posyp orzechami pinii zapiecz jeszcze kilka minut.

Author Info

admin

Nie ma komentarzy

Zostaw komentarz