Z miłości do Zdrowej Żywności

+48 530 044 043 info@vivio.pl vivioeurope.com vivio.pl - sklep zdrowej żywności algoparalasalud.es vivio.com.ua Instagram Vivio Facebook Vivio Youtube cosdlazdrowia

Przepisy maizena – skrobia kukurydziana

1. KUKURYDZIANE NALEŚNIKI Z MUSEM BANANOWYM

kukurydziane nalesniki z musem bananowym

Składniki:

  • 250g maizeny
  • 400ml mleka
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • olej kokosowy do smażenia
  • 1 banan, 1 gruszka

Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i zmiksuj. Jeżeli ciasto wyszłoby za gęste, dodaj odrobinę wody, najlepiej gazowanej. Smaż cienkie naleśniki na rozgrzanym oleju kokosowym. Podawaj z dodatkami według uznania lub z musem przygotowanym z banana i gruszki.

2. BUDYŃ Z CZEKOLADĄ I WIŚNIAMI

budyn z czekolada i wisniami

Składniki:

  • 3 szklanki mleka
  • ⅓ szklanka skrobi kukurydzianej
  • 1 tabliczka prawdziwej gorzkiej czekolady
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka jakiegoś alkoholu
  • szczypta soli
  • aromat waniliowy

Sos:

  • szklanka mrożonych wiśni
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżeczka maizeny
  • 3 łyżki ksylitolu
  • szczypta cynamonu

Wykonanie:
Owoce, cynamon, cukier i ksylitol przełóż do rondelka. Gotuj przez kilka minut. Maizenę rozmieszaj z łyżką zimnej wody, dodaj do owoców, wymieszaj dokładnie, a kiedy zgęstnieje zdejmij z ognia i wystudź.
Skrobię, sól i cukier wymieszaj z mlekiem, po czym ustaw ją na garnuszku z gotującą się wodą. Gotuj w ten sposób 20 minut, co jakiś czas mieszając masę, aż zgęstnieje. Dodaj wanilie, kakao, alkohol i czekoladę. Mieszaj do momentu uzyskania jednolitej masy. Do miseczki nałóż łyżeczkę wiśni, nalej budyń i na wierzch druga warstwa wiśni.

Author Info

admin

Nie ma komentarzy

Zostaw komentarz