Z miłości do Zdrowej Żywności

+48 530 044 043 info@vivio.pl vivioeurope.com vivio.pl - sklep zdrowej żywności algoparalasalud.es vivio.com.ua Instagram Vivio Facebook Vivio Youtube cosdlazdrowia

Przepisy mąka orkiszowa

1. CHLEB ŻYTNIO-ORKISZOWY NA ZAKWASIE ORKISZOWYM

chleb zytnio-orkiszowy na zakwasie orkiszowym

Składniki na zakwas:

  • 4 łyżki zakwasu żytniego
  • 50 g mąki żytniej
  • 50 g mąki orkiszowej
  • Ok. 120 ml letniej wody

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki żytniej razowej
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 30 g otrębów żytnich
  • 400 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Wykonanie:
Słoik z zakwasem pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 30 minut. Dodać 50 g mąki żytniej i 50 g mąki orkiszowej. Wymieszać drewnianym patyczkiem i wlać letnią (nie gorącą) wodę. Słoik przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 7 godzin (może być też np. na noc).
Do misy wlać 150 g otrzymanego zakwasu żytnio – orkiszowego. Dodać mąkę, otręby, sól i cukier. Wlać wodę i krótko mieszać, do połączenia składników.
Formę na ciasto – keksówkę (12 x 22 cm) wysmarować oliwą i obsypać otrębami lub wyłożyć pergaminem. Włożyć ciasto do środka, wyrównać wierz wilgotną od wody ręką. Formę przykryć ściereczką i zostawić na 5 godzin do wystygnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Włożyć formę z ciastem i piec 30 – 35 minut. Następnie otworzyć piekarnik i wyjąć chleb z pieca lub na wysuniętej blaszce przerzucić formę dnem do góry, by przypiec go od drugiej strony. Piec chleb jeszcze 15 minut.
Upieczony chleb wystudzić na kuchennej kratce.

2. PIEROŻKI Z FETĄ I BROKUŁEM

Składniki na zakwas:

  • 250g mąki orkiszowej
  • kilka różyczek brokułów
  • 100g sera feta
  • łyżka oleju
  • 20g drożdży
  • ok. 150ml ciepłej wody
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka cukru
  • zioła prowansalskie i jajko (do posypania pierożków)

Wykonanie:
Ugotuj brokuł w osolonej wodzie, następnie wystudź i pokrój w drobne kawałki. Ser feta pokrój w kostkę. Drożdże z cukrem rozmieszaj w ciepłej wodzie, odstaw do ciepłego miejsca, do momentu aż wyrośnie. Do mąki dodaj drożdże, sól, wodę i olej. Wyrabiaj na gładką masę. Rozwałkuj ciasto, wykrój krążki i nakładaj na nie fetę i brokuły. Pierożki zlepiaj, rozłóż na blaszce i smaruj roztrzepanym jajkiem. Odstaw do wyrośnięcia, po czym piecz ok. 30 minut w temperaturze 200*C.

3. ORKISZOWE KRAKERSY

Składniki na zakwas:

  • 100g mąki orkiszowej
  • ⅓ łyżeczki soli himalajskiej
  • 50g zmielonych płatków owsianych
  • 50g mąki kukurydzianej
  • 80ml zimnej wody
  • 20g masła klarowanego
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżeczka bazylii suszonej
  • sezam (do posypania)

Wykonanie:
Zmiksuj wszystkie składniki, następnie z ciasta uformuj kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Po upływie podanego czasu, rozwałkuj cienko ciasto, posyp sezamem i solą, dociśnij wałkiem i krój w niewielkie kwadraty. Piecz w temperaturze 200*C przez 15-20 minut.

Summary
recipe image
Recipe Name
CHLEB ŻYTNIO-ORKISZOWY NA ZAKWASIE ORKISZOWYM
Published On

Author Info

admin

Nie ma komentarzy

Zostaw komentarz

Wybrane produkty marki VIVIO nawet 36% taniej!Kliknij i sprawdź
+