Z miłości do Zdrowej Żywności

+48 530 044 043 info@vivio.pl vivioeurope.com vivio.pl - sklep zdrowej żywności algoparalasalud.es vivio.com.ua Instagram Vivio Facebook Vivio Youtube cosdlazdrowia

Przepisy orzechy pecan

1. BUŁECZKI PEKANOWO-KAROBOWE

Buleczki pekanowo-karabowe

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 2 duże łyżki suchych drożdży
  • 1 duża łyżka cukru waniliowego lub 1 laska wanilii
  • 1 duża łyżka brązowego cukru
  • 3 szklanki mąki
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 szklanka posiekanych orzechów pecan
  • 3 duże łyżki miodu

Na polewę:

  • ½ szklanki oleju kokosowego
  • ½ szklanki karobu zmielonego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła orzechowego

Wykonanie:
Rozpuść w ciepłej wodzie drożdże i brązowy cukier. Zaczekaj, aż drożdże zaczną “pracować”, po czym dodaj mąkę, olej i wanilię. Wymieszaj dokładnie ciasto przez kilka minut i odstaw do wyrośnięcia – odstaw do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość.
Kiedy ciasto wyrośnie, wyrabiaj je po raz kolejny, a następnie rozwałkuj na placek o grubości 1,5 centymetra. Rozwałkowane ciasto posyp orzechami pecanowymi i polej miodem. Zwiń ciasto w rulonik w taki sposób, by orzeszki znalazły się w środku. Bardzo ostrym nożem krój ciasto na plastry o grubości 3 centymetrów i układaj na blaszce. Pozostaw bułeczki do wyrośnięcia (do czasu aż podwoją swoja objętość). Bułeczki piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190*C. Po wyjęciu bułeczek z piekarnika, odstaw na chwilę, by ostygły. Zajmij się przygotowaniem polewy. Wszystkie składniki na polewę przełóż do rondelka, podgrzewaj ciągle mieszając, aż rozpuszczą się i połączą. Polej bułeczki polewą i zaczekaj aż zastygnie. Ewentualnie można posypać bułeczki drobno posiekanymi orzeszkami pekanowymi.

2. TARTA Z ORZECHAMI PECAN

tarta z orzechami pecan

Składniki na kruche ciasto:

  • 185 g mąki pszennej
  • 50 g ksylitolu albo cukru kokosowego
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka zimnej wody

Składniki na masę orzechową:

  • 2 szklanki podpieczonych orzechów pekan
  • 6 żółtek
  • pół szklanki syropu z agawy
  • 100 g ciemnego cukru kokosowego
  • 90g roztopionego masła
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki

Wykonanie:
Składniki na spód wyrób dokładnie, zawiń w folię i schłodź w lodówce przez 30 minut. Wyłóż ciasto na wysmarowaną formę, wyrównaj, ponakłuwaj widelcem. Przykryj ciasto folią i wsyp kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być też groch, fasola, itp). Piecz przez 15 minut w temperaturze 180*C. Usuń papier i piecz jeszcze 5 minut aż spód będzie lekko brązowy.
Składniki na masę orzechową, oprócz pekanów – wszystkie zmiksuj na gładką masę. Wysyp orzechy na spód ciasta, a na nie wylej masę orzechową. Piecz przez kolejne 30 minut, wystudź. Podawaj polaną syropem klonowym.

Author Info

admin

4 komentarze

  • Worldwidefitnessmodelsearch.com

    We absolutely love your blog and find almost all of your post’s to be exactly what I’m looking for.

  • Terencebobb

    I’m gone to say to my little brother, that he shojld also pay a quuck visit this website on regular basis to get updated from newest information.

  • Hai

    Good post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumbleupon everyday. It’s always useful to read articles from other authors and practice
    something frdom their websites.

  • Carlton

    Great delivery. Solid arguments. Keep up the amazing work.

Zostaw komentarz