Z miłości do Zdrowej Żywności

+48 530 044 043 info@vivio.pl vivioeurope.com vivio.pl - sklep zdrowej żywności algoparalasalud.es vivio.com.ua Instagram Vivio Facebook Vivio Youtube cosdlazdrowia

Przepisy siemie lniane

1. Lniana owsianka

Lniana owsianka

Składniki:

  • 1 łyżka kaszy jaglanej
  • 3 łyżki płatków owsianych górskich
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • kilka borówek
  • 1 mała gruszka
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 suszony daktyl
  • 1 suszona morela
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 goździk
  • przyprawy: szczypta cynamonu, imbiru, kurkumy

Sposób wykonania:

Połowę szklanki wody doprowadzamy do wrzenia w małym garnuszku. Dodajemy wypłukaną kaszę jaglaną, siemię lniane i odrobinę cynamonu. Przez chwilę gotujemy stale mieszając. Dodajemy płatki oraz szczyptę imbiru i goździka. Mieszamy i gotujemy, następnie dolewamy jeszcze 2 łyżki zimnej wody. Ponownie mieszamy ciągle gotując. Dodajemy pokrojoną gruszkę. Wlewamy gorącą wodę tak, by sięgała 1,5 cm nad poziomem kaszy. Dodajemy szczyptę kurkumy. Mieszamy i gotujemy przez chwilę. Dodajemy pokrojonego daktyla, morelę, rodzynki, słonecznik i nasiona dyni. Mieszamy i gotujemy przez kolejne 20 min, aby owsianka zgęstniała i pochłonęła wodę.

(źródło przepisu dziecisawazne.pl)

1. KOKTAJL POMARAŃCZOWO-KOKOSOWY

koktajl pomaranczowo-kokosowy

Składniki:

  • szklanka mleka kokosowego
  • garść jarmużu
  • wanilia laska
  • banan
  • ½ pomarańczy
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • szczypta pieprzu cayenne
  • ½ szklanki lodu

Wykonanie:

Owoce i warzywa umyj i dokładnie oczyść, obierz je ze skórki i wrzuć wszystkie składniki do blendera. Zmiksuj i gotowe.

2. LNIANO-BANANOWE RURECZKI

lniano-bananowe rureczki

Składniki:

  • 100g suszonych fig lub śliwek
  • 40g siemienia lnianego mielonego
  • banan
  • łyżka wiórków kokosowych
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • łyżka karobu albo kakao
  • ½ szklanki malin – do dekoracji

Wykonanie:

Suszone owoce zmiksuj w robocie kuchennym na gładką masę, po czym dodaj pozostałe składniki i wymieszaj delikatnie. Gotową masę rozprowadź na pergaminie (placek powinien mieć około 1cm grubości). Przetnij banana na pół wzdłuż, następnie połówki na 4 plastry. Włóż kawałek banana i zawiń go w ciasto lniane. Równomiernie przyciśnij i uformuj rurkę. Postępuj tak dalej a rolki możesz pokroić na 3 części. Podawaj z malinami.

Author Info

admin

Nie ma komentarzy

Zostaw komentarz