Z miłości do Zdrowej Żywności

+48 530 044 043 info@vivio.pl vivioeurope.com vivio.pl - sklep zdrowej żywności algoparalasalud.es vivio.com.ua Instagram Vivio Facebook Vivio Youtube cosdlazdrowia

Przepisy soczewica zielona

1. KOKOSOWE CURRY Z ZIELONĄ SOCZEWICĄ

kokosowe curry z zielona soczewica

Składniki:

  • 1 szklanka zielonej soczewicy (surowej)
  • 2 ½ szklanki bulionu
  • ¾ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • ¼ szklanki pasty curry
  • 2 łyżeczki masła
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka soli morskiej jodowanej
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka imbiru
  • jogurt grecki
  • 2 szklanki świeżego szpinaku (łodygi należy usunąć)
  • 2 ząbki czosnku

Wykonanie:

Do rondelka przełóż soczewicę, 2 szklanki bulionu, pastę curry i kurkumę. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut, aż soczewica zmięknie. Dodaj pozostały bulion i poczekaj, aż soczewica wchłonie go podczas gotowania. Gotuj do momentu całkowitego wchłonięcia bulionu przez soczewicę. Trzymaj rondel na małym ogniu, dodaj koncentrat. Całość powinna się lekko zagęścić. Dodaj masło, czosnek i przyprawy. Dodaj mleko kokosowe i gotuj na wolnym ogniu przez jeszcze kilka minut, aż całość się zagęści. Zdejmij z ognia, dodaj przyprawy i szpinak.

2. PIKANTNY GULASZ Z SOCZEWICY I BATATAMI

pikantny gulasz z soczewicy i batatami

Składniki:

  • 1 ½ szklanki zielonej soczewicy
  • łyżka oliwy z oliwek
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
  • sól do smaku
  • 2 łyżeczki kminku
  • 6 szklanek wody
  • 2 bataty (obrane i pokrojone w grubą kostkę)
  • liść laurowy
  • 2 marchewki (pokrojone w kostkę)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ¼ świeżo siekanej kolendry lub pietruszki

Wykonanie:

Rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę, ciągle mieszając około 5 minut. Dodaj czosnek i ½ łyżeczki soli. Gotuj jeszcze przez chwilkę, po czym dodaj kminek i marchewkę. Wymieszaj. Dodaj soczewicę zieloną, wodę, bataty, liść laurowy, koncentrat i sól do smaku. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut, do momentu aż soczewica i słodkie ziemniaki zmiękną a bulion nabierze zapachu. Dopraw do smaku. Na koniec dodaj posiekaną kolendrę lub pietruszkę.

Author Info

admin

Nie ma komentarzy

Zostaw komentarz