Czy wiesz, że migdały Vivio pochodzą ze słonecznej Hiszpanii?

Migdały, nazywane orzechami, to nasiona owoców migdałowca, które są skarbnicą wartości odżywczych oraz pyszną przekąską i dodatkiem do dań słodkich i nie tylko. Migdały królują wśród wszystkich orzechów pod względem zawartości witaminy E zwanej witaminą młodości. Są bogate również w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, błonnik, witaminy i minerały.

Migdały rosną na drzewach migdałowca pospolitego. Ich zbiór przypada na wrzesień/październik. W sierpniu, kiedy w Hiszpanii jest najgoręcej, migdały suszą się na drzewie, po czym następuje zbiór. W fabrykach, w specjalnych młynach rozłupuje się je, a następnie czyści i selekcjonuje.
Z zielonych migdałów, które są bez skórki i zawierają dużą ilość wilgoci, robi się delikatne w smaku mleko migdałowe.
W Hiszpanii rośnie 6 odmian migdałów: Largueta, Comuna, Marcona, Guara, Ferragnes, Garrigues. Każda ma inny smak i charakterystyczne cechy dla danej odmiany.

Migdały hiszpańskie marki Vivio są do kupienia tutaj.