mig3

Hiszpańskie migdały od Vivio

Czy wiesz, że migdały Vivio pochodzą ze słonecznej Hiszpanii?

Drzewo migdałowca pospolitego.

Migdały, nazywane orzechami, to nasiona owoców migdałowca, które są skarbnicą wartości odżywczych oraz pyszną przekąską i dodatkiem do dań słodkich i nie tylko. Migdały królują wśród wszystkich orzechów pod względem zawartości witaminy E zwanej witaminą młodości. Są bogate również w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, błonnik, witaminy i minerały.

Migdały po zbiorze, przed dalszą obróbką.

Migdały rosną na drzewach migdałowca pospolitego. Ich zbiór przypada na wrzesień/październik. W sierpniu, kiedy w Hiszpanii jest najgoręcej, migdały suszą się na drzewie, po czym następuje zbiór. W fabrykach, w specjalnych młynach rozłupuje się je, a następnie czyści i selekcjonuje.

Z zielonych migdałów, które są bez skórki i zawierają dużą ilość wilgoci, robi się delikatne w smaku mleko migdałowe.

W Hiszpanii rośnie 6 odmian migdałów: Largueta, Comuna, Marcona, Guara, Ferragnes, Garrigues. Każda ma inny smak i charakterystyczne cechy dla danej odmiany.

Migdały hiszpańskie marki Vivio są do kupienia tutaj.

Leave a Comment

Your email address will not be published.