Od września tego roku do każdego zamówienia dorzucamy podziękowania z przepisem przygotowanym przez naszych pracowników. Każdego miesiąca jeden pracownik dzieli się z Wami swoim ulubionym przepisem kulinarnym. We wrześniu Sylwia, pomysłodawczyni marki Vivio podzieliła się przepisem na szybką i zdrową alternatywę na czekoladę (przepis poniżej). Wśród przepisów znajduje się też przepis na jesienne risotto z dynią, zimową zupę z soczewicą, a w grudniu nasz szef podzielił się przepisem na wigilijne makówki.
Przepis – czekolada z daktyli
„Czekolada” z daktyli
Składniki
- 100 g daktyli Vivio
- 2 – 4 łyżki napoju roślinnego
- 3 płaskie łyżki karobu Vivio
- szczypta soli himalajskiej Vivio
Wykonanie
Daktyle zalać ciepłą wodą i zostawić na kilka godzin albo na całą noc, im dłużej będą moknąć, tym łatwiej będzie je zmiksować. Następnie odcedzić owoce lekko przyciskając, żeby pozbyć się nadmiaru wody.
Do naczynia blendera włożyć namoczone daktyle, wlać napój roślinny oraz wsypać karob i sól. Wszystko zmiksować na gładki krem i przełożyć do czystego słoika. Przechowywać w lodówce. „Czekolada” z daktyli doskonale nadaje się do smarowania kanapek, tostów, naleśników i gofrów.
W nadchodzących miesiącach znajdzie się więcej pysznych przepisów na zdrowe i łatwe w przygotowaniu dania. Każde danie może być przygotowane w wersji wegańskiej.
Przepisy można zbierać i korzystać z nich przez cały rok. Jesteśmy pewni, że każdy znajdzie pośród nich coś co przypadnie mu do gustu. Smacznego.