Słodkie i okrągłe, z różą, wiśnią, a może z czekoladą lub podwójnym karmelem, z pudrem, lukrem lub polewą czekoladową i posypką. Pączek pączkowi nie podobny, a każdy ma inny skład i różnią się kalorycznością.
Historia pączków
Pączki zaczęto podawać w tłusty czwartek około XVII wieku, ale początkowo był to rarytas miejski i dworski, na wsi pojawił się z tej okazji około 200 lat później. Ówczesne pączki różniły się od tych, którymi teraz się zajadamy.
- Dawniej pączki pieczono z ciasta chlebowego, a zamiast słodkiego nadzienia w środku umieszczano słoninę (a nawet podawano ze skwarkami).
- W bogatszych domach takie zapustowe pieczywo smażono na głębokim tłuszczu, najczęściej na smalcu, w biedniejszych – smażono na blasze.

Tłusty Czwartek – przesądy
Z tłustym czwartkiem związanych jest wiele przesądów. Jeden głosi, że w tłusty czwartek trzeba zjeść coś słodkiego – jeśli nie zjemy żadnego pączka, to skazujemy się na klęskę. Według kolejnego przesądu ważna jest liczba zjedzonych pączków. Decyduje ona o tym, czy rok będzie szczęśliwy – im więcej pączków zjemy w tłusty czwartek, tym więcej szczęścia w nowym roku.
Tłusty czwartek w Vivio
Tłusty Czwartek pachnie pączkami, w biurze Vivio również. Zdecydowaliśmy się na tradycyjne pączki, a po pracy trochę ruchu aby spalić nadmiar kalorii 😉