Na początku listopada wzięliśmy udział w targach BioCultura, które odbywały się w Madrycie.
Na targach można było poznać aktualne trendy i kierunki rozwoju branży spożywczej.
Dużą popularnością cieszyły się tematy związane z żywnością wege, diety roślinnej czy żywnośći funkcjonalnej.
Podczaas targów pojawiło się wiele propozyci produktowych, na bazie białek roślinnych (z pominięciem soi) a także jack fruita.
Temat diety roślinnej jest w dzisiejszych czasach ogromnie ważny, ze względu na zmiany klimatyczne, które postępują w ogromnym tempie. Hodowla zwierząt pochłania kilkadziesiąt razy więcej wody i energii, niż produkcja ich roślinnych zamienników. Z tego powodu, tak ważne są dla nas zamienniki blant based.

Sery na bazie nerkowców, jogurty roślinne czy zamienniki mięsa -to tylko nieliczne z propozycji produktów, które można było spróbować na targach.
Pojawiały się również tematy alg, które są ogromnym bogactwem składników odżywczych oraz grzybów – nie tylko tych sproszkowanych lecz także takich, które dają możliwość uprawy w warunkach domowych.
Jednym z równie ważnych tematów była żywność funkcjonalna, a głównie fortyfikowana bakteriami probiotycznymi. W czasach, gdzie nasza mikroflora jest coraz mocniej ograniczana przez zachodni tryb życia, dużą ilość stresu czy dietę bogatą w cukry proste takie rozwiązania mają bardzo duży potencjał rozwoju.
Na targach przewijał się również temat kosmetyków naturalnych, które zawierają oleje, ekstrakty roślinne i minerały.
Mimo, że nie były to targi obfitujące w ilość potencjalnych współprac to można było spotkać się z ciekawymi rozwiązaniami i produktami, które mogą mieć istotny wpływ na rozwój branży spożywczej.