1. Ciasto marchewkowe z bakaliami
Składniki:
- 3 szklanki mąki ryżowej ViVio
- 0,5 szklanki mąki kokosowej ViVio
- 4 szklanki startej marchewki
- 1 szklanka oleju
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 czubate łyżeczki sody
- 250 g daktyli bez pestek ViVio
- 100 g orzechów włoskich ViVio
- 100 g suszonych śliwek ViVio
- dodatkowo do smaku przyprawy np. cynamon, kardamon, mielone goździki
Sposób wykonania:Daktyle kroimy na połówki i zalewamy gorącą wodą. Odcedzamy i blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Mąki łączymy ze sobą w misce, dodajemy sodę, sól oraz przyprawy – całość dokładnie mieszamy. Następnie wrzucamy marchewkę, wlewamy olej i wyrabiamy rękami ciasto. Na koniec dodajemy daktyle i ponownie zagniatamy, aby dobrze połączyć wszystkie składniki. Na formę wyłożoną papierem kładziemy ciasto i pieczemy około godziny w temperaturze 200 stopni C.