1. Ciasto marchewkowe z bakaliami

 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki ryżowej ViVio
  • 0,5 szklanki mąki kokosowej ViVio
  • 4 szklanki startej marchewki
  • 1 szklanka oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 czubate łyżeczki sody
  • 250 g daktyli bez pestek ViVio
  • 100 g orzechów włoskich ViVio
  • 100 g suszonych śliwek ViVio
  • dodatkowo do smaku przyprawy np. cynamon, kardamon, mielone goździki

 

Sposób wykonania:Daktyle kroimy na połówki i zalewamy gorącą wodą. Odcedzamy i blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Mąki łączymy ze sobą w misce, dodajemy sodę, sól oraz przyprawy – całość dokładnie mieszamy. Następnie wrzucamy marchewkę, wlewamy olej i wyrabiamy rękami ciasto. Na koniec dodajemy daktyle i ponownie zagniatamy, aby dobrze połączyć wszystkie składniki. Na formę wyłożoną papierem kładziemy ciasto i pieczemy około godziny w temperaturze 200 stopni C.