Ziarna chia to popularny w ostatnim czasie produkt medycyny naturalnej. Uznawane są za tzw. \”super food\”, a wiele osób uważa, że mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie ciała i mózgu.

Nasiona chia występują naturalnie w Ameryce Południowej. W czasach starożytnych były ważnym elementem diety Azteków i Majów. Wówczas też w medycynie naturalnej uznawano je za istotne dla pracy organizmu, wzmacniające, poprawiające energię i dodające sił, a nawet pomagające zachować smukła sylwetkę. Pomimo tego w późniejszym okresie nasiona chia pozostały na długi czas zapomniane i dopiero od niedawna znów cieszą się popularnością.Nasiona chia to nasiona szałwii hiszpańskiej, zawierające duże ilości składników odżywczych. W porcji 28 g znajduje się:

  • 11 g błonnika
  • 4 g białka
  • 9 g tłuszczu (z czego 5 gramów to kwasy Omega – 3)
  • 18% wapnia (co stanowi zalecane dzienne spożycie)
  • 30% manganu
  • 30% magnezu
  • 27% fosforu

Jak wykorzystać nasiona chia?Szałwia hiszpańska ma zastosowanie w kuchni jako dodatek do koktajli mlecznych i owocowych, owsianki, owoców i zup. Szerokie zastosowanie wynika z neutralnego smaku nasion, dzięki czemu nie zmieniają one smaku potraw. W najprostszej wersji można je dodać do jogurtu lub posypać nimi kanapkę.A poniżej przepisy na potrawy z dodatkiem nasion chia. Wybierz swój ulubiony!

 

1. DESER Z NASIONAMI CHIA NA MLEKU KOKOSOWYM

 

Składniki:

  • 1 duża łyżka nasion chcia
  • 0,5 szklanki mleka kokosowego
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • kilka orzechów nerkowca
  • 1 banan
  • opcjonalnie dżem porzeczkowy do smaku

 

Sposób wykonania:Nasiona chia zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu, aż spęcznieją. Wsypujemy pokrojone orzechy oraz płatki owsiane, aby nasiąknęły mlekiem. Dodajemy pokrojonego banana. Opcjonalnie można podawać z odrobiną domowego dżemu.

2. POMARAŃCZOWY KOKTAJL CHIA

 

Składniki:

  • 1 dojrzały banan
  • 1 pomarańcza
  • 1dojrzałe mango
  • 0,5 awokado
  • 200 g jogurtu o smaku bananowym
  • 1łyżka nasion chia
  • sok pomarańczowy
  • odrobina zmielonych migdałów do posypania

 

Sposób wykonania:Nasiona chia wsypujemy do jogurtu i odstawiamy na chwilę, aby napęczniały. Obrane i pokrojone owoce blendujemy. Dolewamy trochę soku pomarańczowego, aby uzyskać odpowiednią dla siebie konsystencję napoju. Przygotowany w ten sposób mus owocowy wlewamy na spód szklanki, na wierzch zaś jogurt z nasionami. Posypujemy migdałami.

3. BUDYŃ Z NASION CHIA NA ŚNIADANIE

 

Składniki:

  • 4 łyżki nasion chia
  • 240 ml mleka sojowego lub innego mleka roślinnego
  • Ok. 5 kropli ekstraktu waniliowego
  • 1 garść malin (mogą być mrożone)
  • 1 łyżka startej ciemnej czekolady

 

Sposób wykonania:Nasiana chia dzielimy na 2 szklanki. W zależności od upodobań można wymieszać ok. 5 kropli ekstraktu waniliowego w mleku sojowym i tak przygotowane również podzielic na dwie szklanki.Pozostawiamy nasiona w mleku na ok. 30 min i ponownie mieszamy. Można je też zostawić na noc w lodówce. Napęczniałe nasiona będą miały konsystencję budyniu.Świeże maliny do sosu ucieramy w blenderze na puree i przecieramy przez sito, by pozbyć się nasion. Mrożone owoce podgrzewamy w kuchence mikrofalowej lub rozmrażamy w kąpieli wodnej i przecieramy przez sito. Jeśli są zbyt kwaśne można do nich dodać syropu z agawy.Sos należy rozprowadzić na budyniu, a następnie udekorować wiórkami startej czekolady.

4. CHLEB Z NASIONAMI CHIA

 

Składniki:

  • 370g mąki pszennej 480/650/750
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki nasion chia
  • 1 łyżka sezamu
  • 3 łyżki otrąb żytnich/pszennych
  • 1,5 szklanki letniej wody

Sposób wykonania:Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże i zalewamy odrobiną wody, po bokach obsypujemy mąką. Przykrywamy i odstawiamy na 20 min. W tym czasie w pozostałej wodzie moczymy nasiona chia. Po tym czasie dodajemy do mąki resztę składników i wodę z nasionami.Ciasto wyrabiamy łyżką i odstawiamy na 40 min., aż podwoi objętość. Przekładamy d keksówek, wysmarowanych masłem, ponownie przykrywamy i odstawiamy na 20 min. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 200 stopni przez 60 min. Na 10 min. przed końcem pieczenia moczymy (zraszamy) chleb z góry, by miał chrupiącą skórke.

5. PALUCHY DROŻDŻOWE Z NASIONAMI CHIA

 

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 125 ml mleka
  • 1 i 3/4 szklanki mąki chlebowej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • Szczypta suszonej szałwi
  • Szczypta suszonego tymianku
  • Szczypta nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • Nasiona chia

 

Sposób wykonania:Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy do nich mąkę, sól, przyprawy i olej. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.Wyrobione ciasto odkładamy do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość.Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, dzielimy na 4 części i z każdej z nich rolujemy cienki wałeczek, o średnicy palca u dłoni. Wałeczek zginamy w pół i zaplatamy dwa końce wokół siebie.Paluchy zwilżamy ciepłą wodą i posypujemy ziarnami chia. Odstawiamy do napuszenia na około 15 minut.Pieczemy 25 minut, zaczynając od zimnego piekarnika, ustawiając go na 170 stopni.

6. KOMPOT OWOCOWY Z CHIA

 

Składniki:

  • 1/2 kg truskawek
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 3 łyżki chia
  • Cytryna
  • Listki mięty

 

Sposób wykonania:Truskawki i pokrojone rabarbar zalewamy ok. 2 litrami wody i gotujemy, a następnie studzimy. Chia zalewamy 1 szklanką przegotowanej wody i odstawiamy na kilka godzin aż ziarna spęcznieją.Do szklanek wrzucamy kostki lodu, plasterki cytryny, listki mięty i 1-2 łyżki ziaren chia. Zalewamy kompotem i dodajemy kilka kropel soku z cytryny.