1. Dietetyczne ciasteczka bez mąki i cukru
Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki płatków jaglanych ViVio
- 2/3 szklanki wiórków kokosowych ViVio
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju kokosowego extra virgin ViVio
- 4 łyżki syropu klonowego
- 3 łyżki wody
Sposób wykonania:Na początku rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Do malaksera wsypujemy płatki jaglane i migdałowe oraz wiórki – wszystko miksujemy.Otrzymaną mączkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu łączymy mokre składniki – płynny olej kokosowy, syrop klonowy oraz wodę – następnie wlewamy je do suchych składników. Masę dokładnie mieszamy, a jeśli będzie zbyt sypka możemy dodać jeszcze trochę wody kokosowej.Na wyłożoną papierem formę do pieczenia wykładamy po jednej łyżce masy i formujemy owalny, płaski kształt ciasteczek. Pieczemy około 15 min, aż ciastka się zarumienią.