1. CHŁODNIK Z PŁATKAMI OWSIANYMI

Składniki:

  • 1/2 pęczka botwinki oczyszczonej z liści
  • 1/2 pęczka świeżego kopru
  • 1/2 cytryny
  • 250 g dojrzałych truskawek
  • 300 ml kefiru
  • odrobina pieprzu
  • cukier do smaku
  • 3 łyżki płatków owsianych

 

Przygotowanie:Botwinki czyścimy, obieramy o kroimy w kostkę. Łodygi po oczyszczeniu kroimy drobno, wszystko przekładamy do garnka i zalewamy wodą, by przykryć zawartość. Gotujemy 15 min. Koperek myjemy i siekamy. Z truskawek usuwamy szypułki. Buraczki po ugotowaniu umieszczamy wraz z koprem i truskawkami w mikserze i miksujemy. Chłodnik możemy doprawić do smaku pieprzem i cukrem. Odstawiamy na 30 min do lodówki. Przed podaniem posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami owsianymi.