1. CHŁODNIK Z PŁATKAMI OWSIANYMI
Składniki:
- 1/2 pęczka botwinki oczyszczonej z liści
- 1/2 pęczka świeżego kopru
- 1/2 cytryny
- 250 g dojrzałych truskawek
- 300 ml kefiru
- odrobina pieprzu
- cukier do smaku
- 3 łyżki płatków owsianych
Przygotowanie:Botwinki czyścimy, obieramy o kroimy w kostkę. Łodygi po oczyszczeniu kroimy drobno, wszystko przekładamy do garnka i zalewamy wodą, by przykryć zawartość. Gotujemy 15 min. Koperek myjemy i siekamy. Z truskawek usuwamy szypułki. Buraczki po ugotowaniu umieszczamy wraz z koprem i truskawkami w mikserze i miksujemy. Chłodnik możemy doprawić do smaku pieprzem i cukrem. Odstawiamy na 30 min do lodówki. Przed podaniem posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami owsianymi.