Olej rycynowy surowiec kosmetyczny 50ml

Olej rycynowy surowiec kosmetyczny 50ml

7,71 

Olej rycynowy, niekiedy nazywany olejkiem rącznikowym, pozyskiwany jest z rośliny zwanej rącznikiem pospolitym (Ricinus communis). W Indiach i Egipcie stosowany był już od tysięcy lat.

Odżywia i poprawia kondycję skóry twarzy – nawilża, wygładza i spłyca zmarszczki. Świetny nadaje się do wzmocnienia włosów, rzęs, oraz brwi.

Jest składnikiem wielu kosmetyków: kremów, mydeł i innych środków pielęgnujących ciało, gdzie wykorzystywany jest jako składnik leczniczy i pielęgnacyjny. Sprawdza się w przypadku skóry bardzo suchej, stosuje się go również do oczyszczania twarzy. Świetny jako odżywka na końcówki włosów lub składnik maski na włosy. Włosy stają się lśniące, miękkie, ciemniejsze i grubsze. Zamyka łuski włosa i zmniejsza ilość rozdwojonych, przyspiesza porost włosów.

Ojej rycynowy, regularnie wcierany, potrafi zmiękczyć twardą skórę pięt, kolan czy łokci.

 

Skład: olej rycynowy

 

Stosowanie

Olej rycynowy może być wykorzystywany jak środek do odżywczej kuracji rzęs, brwi i włosów. Świetnie sprawdzi się również do pielęgnacji paznokci oraz nawilżania przesuszonych partii skóry przywracając im odpowiednie nawilżenie. Może być składnikiem masek do włosów i preparatów oczyszczających do skóry twarzy.

 

Uwagi

Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Regularne stosowanie oleju rycynowego na włosy, rzęsy i brwi sprawia, że ciemnieją.

Nie stosować u dzieci.