Olejek lawendowy esencja – 30ml

Olejek lawendowy esencja – 30ml

19,79 

Olejek lawendowy produkowany jest ze świeżych kwiatów lawendy wąskolistnej zwanej inaczej lawendą lekarską. Lawenda pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego i uprawiana jest w wielu krajach, również w Polsce.

 

W lecznictwie naturalnym olejek lawendowy używany jest do wcierania w bólach mięśniowych, stawowych, a także na miejsca stłuczone.W formie inhalacji używany jest przy nieżycie nosa, zapaleniu krtani i płuc. Jest bardzo popularnym dodatkiem do kosmetyków – pomaga uporać się z trądzikiem, wygładza skórę i obniża produkcję sebum.

 

Główne składniki olejku – linalol i octan linalilu – potrafią sprawnie obniżyć nadaktywność ośrodkowego układu nerwowego, inaczej mówiąc pomóc w zasypianiu. W tym celu wystarczy zaaplikować kilka kropel olejku na poduszkę. Przyjemny aromat lawendy poprawia również koncentrację i pomaga w nauce.

 

Olejek lawendowy, jak inne olejki eteryczne, ma szerokie zastosowanie i jest jednym z bardzo niewielu, które można stosować bezpośrednio na skórę, bez konieczności rozcieńczenia.

 

Skład: Olej z kwiatów lawendy wąskolistnej – 100% naturalny (Lavandula ANgustfolia flower oil 100%)

 

Stosowanie:

Paznokcie – jest świetnym remedium na łamliwe, rozdwajające się paznokcie. Wystarczy do podgrzanej oliwy z oliwek dodać 6-8 kropli olejku lawendowego i w roztworze moczyć paznokcie 2 razy dziennie przez około 10 minut.

Masaż – używany do masażu, po zmieszaniu z olejem bazowym, poprawi krążenie i przemianę materii, wzmocni odporność i rozładuje napięcie mięśni.

Aromaterapia.

 

Uwagi:

Olej lawendowy powinien być przechowywany w oryginalnych ciemnych buteleczkach. Należy go przechowywać w miejscu ciemny i chłodnym, w temperaturze od 7°C do 25°C. Olej należy chronić przed wysokimi temperaturami, stałym dostępem powietrza i światła.