Olejek z drzewa herbacianego surowiec kosmetyczny 100ml

Olejek z drzewa herbacianego surowiec kosmetyczny 100ml

37,39 

Olejek z drzewa herbacianego posiada przyjemny, aromatyczny zapach. Otrzymywany jest z liści drzewa herbacianego występującego w Australii. Nazwa olejku, jak i samego drzewa, z którego jest produkowany, nie ma nic wspólnego z herbatą. Roślina została nazwana drzewem herbacianym przez kapitana Cooka, który na wzór Aborygenów używał jej liści do parzenia napoju zastępującego herbatę.

 

Dobroczynne działanie liści drzewa herbacianego wykorzystywane było przez Aborygenów, którzy używali ich do dezynfekcji i leczenia ran. W dzisiejszych czasach drzewo to jest uprawiane na szeroką skalę ze względu na duże zainteresowanie olejkiem eterycznym pozyskiwanym z tego surowca, który zawiera ponad 90 związków aktywnych.

 

Olejek herbaciany otrzymuje się w procesie destylacji z parą wodną świeżych liści i gałązek drzewa herbacianego. Charakteryzuje go świeży, ziołowy zapach oraz bezbarwny lub jasnożółty kolor.

 

Olejek stosowany jest w aromatoterapii jako jeden z najsilniejszych składników przeciwwirusowych, przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybiczych. Wspomaga układ odpornościowy dlatego polecany jest przy przeziębieniach, grypie i katarze. Stosowany także w masażach leczniczych, ma działanie uspokajające. Jest świetnym środkiem odstraszającym owady.

 

Po olejek herbaciany warto sięgnąć sprzątając dom. Wyciąg z drzewa herbacianego doskonale zastąpi środek czyszczący. Pozostawia wyjątkowy zapach, nie podrażnia oczu, skóry i dróg oddechowych. Idealnie nadaje się do czyszczenia powierzchni łazienki.

 

Skład: olejek eteryczny z drzewa herbacianego

 

Stosowanie:

Aromaterapia – olejek stosowany jest w aromatoterapii jako jeden z najsilniejszych składników przeciwwirusowych, przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybiczych. Wspomaga układ odpornościowy dlatego polecany przy przeziębieniach, grypie i katarze;

Masaż – stosowany także w masażach leczniczych. Ma działanie uspokajające;

Stopy – w kosmetyce stosowany do pielęgnacji stóp (grzybica);

Środki czystości – jako składnik domowych środków czystości.

 

Uwagi:

Przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce z ciemnego szkła w temperaturze pokojowej w miejscu niedostępnym dla dzieci.

Olejek do użytku tylko zewnętrznego.