1. Muffinki z orzechami włoskimi
Składniki:
- 280 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- odrobina soli
- 80 g brązowego cukru
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 6 łyżek oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
Łączymy ze sobą w misce: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, orzechy i cukier. W osobnym naczyniu mieszamy składniki mokre: roztrzepane jajka, mleko, olej i ekstrakt z wanilii.
Mieszamy składniki suche z mokrymi, dokładnie mieszamy. Do formy muffinkowej wkładamy papiloty. Ciasto wykładamy do 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 min. Studzimy na kratce.