1. Muffinki z orzechami włoskimi

Składniki:

  • 280 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • odrobina soli
  • 80 g brązowego cukru
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

Łączymy ze sobą w misce: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, orzechy i cukier. W osobnym naczyniu mieszamy składniki mokre: roztrzepane jajka, mleko, olej i ekstrakt z wanilii.

Mieszamy składniki suche z mokrymi, dokładnie mieszamy. Do formy muffinkowej wkładamy papiloty. Ciasto wykładamy do 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 min. Studzimy na kratce.