1. GLAZUROWANA MARCHEWKA

 

Składniki:

  • 500 g młodej marchewki skrojonej w słupki
  • 2 łyżki masła ghee
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego
  • 0,5 łyżeczki soli himalajskiej
  • 10 g świeżego, startego imbiru
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • odrobina pokrojonej bazylii

 

Sposób wykonania:Masło klarowane rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukier kokosowy, sól himalajską i imbir. Rozgrzewamy ok. 2 min. Skrojoną marchewkę smażymy na masełku, na dużym ogniu około 3 min. Na patelnię dolewamy odrobinę wody, aby lekko przykryła marchewkę. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy ok. 15 min mieszając co jakiś czas. Marchewka ma się przypiec a woda wyparować. Na koniec dodajemy bazylię, a przed podaniem posypujemy nasionami chia.